Hrana nije otpad. Svaki zalogaj vrijedi!
Dana 29. rujna 2025. u našoj školskoj kuhinji učenici šestih razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Domaćinstvo i učenici koji su uključeni u projekt Građanski odgoj obilježili su Međunarodni dan svjesnosti o gubitku i bacanju hrane. To je dan koji nas podsjeća na važnost odgovornog odnosa prema hrani i resursima koje svakodnevno koristimo.
Prema podatcima Ujedinjenih naroda, trećina proizvedene hrane u svijetu završi kao otpad dok istovremeno milijuni ljudi nemaju dovoljno. Gubitak i bacanje hrane ne utječu samo na borbu protiv gladi, već i na okoliš, jer se uzalud troše voda, energija i ostali resursi.
Statistički podatci kažu da u Republici Hrvatskoj svaki stanovnik baci 72 kg hrane godišnje, a od toga je 22 kg moglo biti pojedeno. Jedna od namirnica koju svaki dan konzumiramo je kruh. Podatci su poražavajući glede bacanja kruha i pekarskih proizvoda. Svakoga se dana baci oko 135 tona pekarskih proizvoda u Hrvatskoj, što se procjenjuje na oko 90 milijuna eura vrijednosti godišnje.
U našoj školi pokušavamo jesti zdravo. Kuharice kuhaju obroke i učenicima se nudi raznovrsna prehrana. Trudimo se razvijati i svijest o važnosti očuvanja hrane kroz razne edukativne aktivnosti, radionice i svakodnevnu praksu. Učimo učenike kako odgovorno planirati obroke, pravilno čuvati hranu te kako se ponašati u školskoj kuhinji i blagovaonici.
Međunarodni dan svjesnosti gubitka i bacanja hrane obilježili smo edukacijom naših školskih kuharica. Milica Bogdanović, Lucija Meglić i Paula Dalić učenicima su ispričale kako iskoristiti ostatke kruha te naglasile kako se hrana nikako ne baca već se s malo mašte može od ostataka načiniti novi obrok. Stoga su predstavile jela koja se mogu pripremiti od staroga kruha, a koja su djeca i degustirala. Na stolu se našao pečeni kruh u jajima, torta od staroga kruha, krutoni s različitim začinima, knedle od kruha, kruh u mlijeku… (fotografije u prilogu).
Učenici su bili oduševljeni predstavljenim jelima, s namjerom da i kod kuće razmisle o vlastitim navikama i učine male, ali značajne korake prema smanjenju bacanja hrane.
Hrana nije otpad. Svaki zalogaj vrijedi!
Recepti za izvrsna jela od staroga kruha
TORTA OD KRUHA I ČOKOLADE
250 g starog kruha narezanoga na kockice
500 ml mlijeka
2 jaja
100 g šećera (može i manje, po ukusu)
100 g tamne čokolade (ili mješavine s mliječnom)
1 vanilin šećer
1 žličica kakaa u prahu (po želji)
50 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka po želji (naša je kuharica narezala kruške i dodala cimet kao začin)
Sve sastojke sjediniti i peći u kalupu za tortu oko 40 minuta na 180 °C.
KNEDLE OD STAROGA KRUHA
oko 300 g staroga bijelog kruha (najbolje od dan-dva starosti)
2 jaja
150 ml mlijeka
1 glavica luka (sitno sjeckana)
1 žlica maslaca ili ulja (za pirjanje luka)
1 žlica nasjeckanoga peršina (po želji)
Sol i papar
Po potrebi: 1–2 žlice brašna
- Sve sjediniti i oblikovati kuglice veličine teniske loptice.
- U velikom loncu zakuhaj slanu vodu.
- U vodu pažljivo spuštaj knedle i kuhaj ih 10-15 minuta, dok ne isplivaju i ne postanu čvrste.
- Izvadi ih šupljom žlicom i kratko ocijedi.
Naša je kuharica dodala i nasjeckanu dimljenu slaninu, što je knedlama dalo izvrstan miris i okus
Andreja Dorić, učiteljica biologije i kemije







