preskoči na sadržaj

Osnovna škola Darda

 > Naslovnica
Vijesti

OSMAŠI S RAZREDNICIMA ODRADILI TERENSKU NASTAVU U GRADU HEROJA

Autor: Nataša Mesić Muharemi, 9. 11. 2021.

Svjedočanstva opominju mlade na teško izborenu slobodu

 

Potresna svjedočanstva i mjesta tragedije opominju mlade, ali i sve nas na teško izborenu slobodu u obrambenome ratu te žrtvu koju je podnio grad Vukovar

U okviru projekta Posjet učenika osmih razreda Vukovaru, kojemu je cilj učenje o značaju Domovinskoga rata i Bitke za Vukovar u obrani suveriniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske, 28. listopada 2021. učenici osmih razreda naše škole, u pratnji svojih razrednika, Nenada Čačića, Snježane Horvat, Milane Sudarć Jager i Ljubice Krašnjak, odradili su terensku nastavu u Gradu Heroja.

Nastavu su započeli predavanjima o Domovinskome ratu i Bitki za Vukovar, s ciljem stvaranja slike o Vukovaru i vukovarskim stradanjima prije obilaska memorijalnih mjesta i spomen-obilježja. Ona su bila prilagođena uzrastu učenika te usklađena s nastavnim programom iz povijesti za osmi razred osnovne škole, ali i korelirana i integrirana s ostalim nastavnim predmetima. Upoznali su se s kronološkim slijedom događaja tijekom Domovinskoga rata te pojedinostima tromjesečne opsade Vukovara, organizacijom otpora, stradanjima, progonstvom Vukovaraca, logorima i zločinima nad civilima.

Nakon predavanja, posjetili su Memorijalno groblje žrtava Domovinskoga rata, Spomen-dom Ovčaru, Masovnu grobnicu na Ovčari, Spomen-obilježje Kukuruzni put “Put spasa”, Crkvu svetih Filipa i Jakova, Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture, Spomen-dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti te izložbene postave u Memorijalnome centru.

Potresna svjedočanstva i mjesta tragedije opominju mlade, ali i sve nas na teško izborenu slobodu u obrambenome ratu te žrtvu koju je podnio grad Vukovar. Ranjeni grad izrastao je iz ruševina, ponovno je prigrlio svoje Vukovarce i grad danas živi.

Vodotoranj, simbol boli, patnje i stradanja, i dalje ponosno čuva Vukovar i Vukovarce. Ipak, Vukovarci će još dugo nositi rane proživljenih strahota, gubitaka voljenih osoba i pokidanih međuljudskih odnosa.

                                                   “ Iz krvi i bola niknut` će cvijeće

                                                   I nikada narod zaboravit` neće

                                                                    Vukovar!”

(Hrvoje Hegedušić)

Ljubica Krašnjak

 

 

  
Tražilica
 

Creative Learners, Tomorrow Entepreneurs

Through artistic abilities to developed basic skils

Promoting the social inclusion of our disadvantaged students

 

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Darda / Školska 9, HR-31326 Darda / os-darda.skole.hr / ured@os-darda.skole.hr
preskoči na navigaciju