preskoči na sadržaj

Osnovna škola Darda

 > Naslovnica
Vijesti

ERASMUS (NE)MOBILNOST OŠ DARDA: U PORTUGALSKI GUIMARÃES SAMO VIRTUALNO

Autor: Nataša Mesić Muharemi, 27. 2. 2022.

Promocija kulturno-povijesnih sličnosti i različitosti

 

Domaćin je bila Escola Básica Professor Abel Salazar iz Guimarãesa, na čelu s koordinatoricom Elisom Melo Silva, s ciljem upoznavanja kulturno-povijesnoga bogatstva Portugala, promicanjem jednakosti, uključenjem učenika s teškoćama, obrazovnim problemima i manjim socijalnim mogućnostima te poboljšanjem njihovih jezičnih, IKT i komunikacijskih vještina

Iako se iskustvo virtualne mobilnosti ne može usporediti s onom uživo, četiri su radna dana, u drugome tjednu veljače 2022., učenicima i učiteljima iz Španjolske, Sicilije, Latvije, Cipra i Hrvatske (Osnovna škola Darda) ipak približila Portugal te su mogli upoznati barem dio njegove kulture i povijesti, kazala je Nataša Mesić Muharemi, glavna koordinatorica Erasmus+ projekta Diversity and culture make the union (2019.-2022.).

 

Domaćin je bila Escola Básica Professor Abel Salazar iz Guimarãesa, na čelu s koordinatoricom Elisom Melo Silva, s ciljem upoznavanja kulturno-povijesnoga bogatstva Portugala, promicanjem jednakosti, uključenjem učenika s teškoćama, obrazovnim problemima i manjim socijalnim mogućnostima te poboljšanjem njihovih jezičnih, IKT i komunikacijskih vještina. Tako su djeca različitih sposobnosti vrlo aktivno i s veseljem sudjelovala u svim aktivnostima, a njihovi se radovi mogu pogledati na Padletu i službenoj stranici projekta https://dacmu.weebly.com/.

Zajedno su na karti Europe tražili Portugal i školu u Guimarãesu, određivali koordinate te se, koristeći Google mapsom, prošetali gradom i pogledali video zapise. Uz osnove portugalskoga jezika, proučavali su i crtali boje i simbole portugalske zastave, Pijetla od Barcelosa (Galo de Barcelos), lastavicu, sardinu i Vianino srce (Coração De Viana), dok su učitelji domaćini svojim kolegama predstavili portugalski obrazovni sustav.

Bilo je, također, zanimljivo utvrditi da je portugalska tradicionalna igra identična hrvatskoj “Ide maca oko tebe”, kao i španjolskoj Miš i mačka. Sličnosti su, tako, bile jamstvo izvrsne suradnje među školama partnerima, a različitosti privlačne u otkrivanju novoga i atraktivnoga, poput spravljanja svima omiljenoga portugalskoga deserta Leite Crème.

Napravilo se pomoću platforme Padlet

Međunarodni su certifikati uručeni svim sudionicima, a Darđani se nadaju da će predstojeće mobilnosti odraditi uživo, u Italiji, na Cipru i u Španjolskoj.

Pohvaljujemo sve sudionike, učenike i učitelje!

Aleksandar Vida, Filip Novaković, Nika Bekić, Lucija Panić, Renato Petrović, Ronaldo Petrović, Laura Radulović, Atila Korodi, Monika Berček, Dragomir Petrović

Tihana Jozin, Goran Ledenčan, Jasna Schonberger, Andreja Dorić, Ivana Lajoš Brkić, Nataša Mesić Muharemi.

B. H.
Tražilica
 

Creative Learners, Tomorrow Entepreneurs

Through artistic abilities to developed basic skils

Promoting the social inclusion of our disadvantaged students

 

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Darda / Školska 9, HR-31326 Darda / os-darda.skole.hr / ured@os-darda.skole.hr
preskoči na navigaciju