preskoči na sadržaj

Osnovna škola Darda

 > Naslovnica
Vijesti

OBILJEŽILI SMO I BLAGOVALI DANE KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Autor: Nataša Mesić Muharemi, 2. 11. 2021.

Kraljice jeseni – bundeve i jabuke

putovanje kruha od polja do stola * slastice * svečano uređeni razredni panoi i stolovi * pjesme * igrokaz * mandala bojanke i crteži * poslovice o kruhu * ljekovitost bundeva i jabuka * knjiga recepata malih tajnih velikih majstora * sve to i na obožavanoj slobodnoj aktivnosti Domaćinstvo 

Treći tjedan listopada 2021. u našoj je školi bio posvećen Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Sva su razredna vrata bila širom otvorena čarobnome svijetu oblika i boja, a kraljice jeseni bile su bundeve i jabuke.

Pod vodstvom Mirele Kotromanović, mališani iz 1.b dobili su da doma, zbog epidemioloških mjera, s roditeljima naprave nešto što su oni jeli kad su bili mali. U školi su razgovarali o tome što su pravili, a kroz integrirani dan naučili o putovanju kruha od polja do stola, pjevali pjesmice o kruhu i plodovima zemlje, rješavali listiće i crtali. Učiteljica Ljubica Maceković i 2.a sladili su se prefinim mafinima, dok je susjedni 2.b sa svojom učiteljicom Gordanom Kunšt skupljao, istraživao i crtao sve vrste jabuka i bundeva. Osladili su se kolačima od jabuka i bundeva, a pojeli su i finu pečenu turkinju, koju im je priredila kuharica.

Pod budnim okom učiteljice Gordane Vesić, mališani iz 3.a nisu se nećkali uzeti čiste krpe, umijesiti i valjati svježe tijesto. Krijepili su se, nakon tako velikog, ali radosnoga posla, finim kiflicama, djelom svojih ruku. Slično je radio i 3.b s učiteljicom Mirelom Turk. Bili su jako vrijedni i napravili su puno različitih peciva od tijesta.

Učiteljica Biljana Kodžoman i njezin 4.a dane su kruha obilježili zajedničkim blagovanjem hrane koju su donijeli u školu. Cijeli su tjedan pravili kolače od jabuka i bundeva te crtali bundeve i obrađivali prigodne tekstove o bundevi, kraljici jeseni. Fino su papala i dječica iz 4.b. Slastice su donijeli od kuće, a u školi su pekli turkinju. Izradili su i plakat o bundevama i jabukama, a uz pomoć svoje učiteljice Julijane Fremec priredili su i izveli prigodan igrokaz. Maštoviti su im rekviziti bili, pogađate, bundeve i jabuke. Učiteljica Elizabeta Nikolić i njezin 4.c cijeli su se tjedan častili i krijepili. Prema unaprijed dogovorenome rasporedu, svaki je dan dvoje-troje učenika donosilo svoje kulinarske uratke, koje su sami spravljali kod kuće. Bilo je tu mafina, kiflica, pogačica sa sirom, pita s jabukama, pereca, ali i voća i sokova.

Svečano uređen stol u jesenskome duhu, s domaćim kruhom, grožđem, bundevama i ostalim jesenskim darovima prirode, krasio je Posebni odjel parne smjene. Pod vodstvom učiteljice Milane Sudarić, učenici su i recitirali pjesme o kruhu, pridajući mu važnost koja mu pripada. Svečane panoe i stolove u narodnoj nošnji uredio je i 8.b sa svojom razrednicom Ljubicom Krašnjak. Skupljali su i kestenje te donijeli jesensku košaru punu sušenoga cvijeća, oraha, kukuruza, jabuka, šipka i ostalih jesenskih motiva.

Okupljeni oko svojih razrednica, Ivane Novak, Ivane Lajoš Brkić i Mirele Horvat, blagovali su i petaši, posebice tradicionalna jela od brašna iz baranjskoga kraja, zadubljeni u svoje crteže i mandala bojanke na temu jeseni i plodova zemlje. Pustili su mašti na volju i pretvorili crteže prepune detalja u vlastita umjetnička djela. Bilo je to korisno i za bolje pamćenje i raspoloženje, kao i finu koordinaciju ruku. Slično je radio i 8.a s razrednicom Snježanom Horvat - ukrašavali su bundeve na papiru.

Nikolina Srđenović i njezin 7.b podsjetili su na važnost hrane i na to da još uvijek u svijetu nema dovoljno hrane za sve. Učili su o nastajanju i važnosti kruha i krušnih proizvoda te slušali priče o hrani. Razgovarali su, također, o važnosti zdravoga doručka, kojega kombiniraju s krušnim i mliječnim proizvodima te voćem i povrćem. Budući da su mali razred, obogatili su i ukrasili stol različitim proizvodima koje su sami pripremili. Sve su lijepo servirali u posuđu svojih baka i teta. Uživali su u poeziji o jeseni te ukrasili pano. I 6.a i razrednica Branka Horvat svoje su uratke predstavili na razrednome panou Kraljice jeseni – bundeve i jabuke. Dječaci su istražili i prezentirali da su bundeve i jabuke vrlo ljekovite. Sočne jabuke smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti i tumora, a njihov sok poboljšava pamćenje i prevenira dijabetes i snižava razinu kolesterola u krvi. Bundeve, pak, održavaju tjelesnu težinu, izvor su proteina, štite imunitet, potiču probavu, čiste tijelo od otrova te sprječavaju kardiovaskularne bolesti. Od šarenih perlica djevojčice su, pak, izradile narukvice s jesenskim motivima te od kartona u jesenskim bojama bundeve, jabuke i mnoštvo raznobojnoga lišća.

Učenici 6.b i razrednica Andreja Dorić imali su Tjedan zdravoga doručka, kao i Posebni odjel neparne smjene, na čelu s učiteljicom Tihanom Jozin  i mnogi drugi (kreativnu knjigu o Tjednu zdravoga doručka priredila je i objavila na školskoj mrežnoj stranici knjižničarka Nataša Mesić Muharemi), a 6.c svom je razredniku Luki Dukmeniću priredio Knjigu recepata, s malim tajnama velikih majstora. U šali su rekli da bi ju mogli prodavati na Tisku za 19.99 kuna.

Posebniji u odnosu na druge, jer su na engleskome jeziku razgovarali o poslovicama vezanim uz kruh iz drugih dijelova svijeta, bili su učenici 7.c i njihova razrednica Ivana Valeri. Čuli su, primjerice, švedsku “Komad je kruha u tvome džepu bolji nego pero na tvome šeširu”, arapsku “Zadovolji se kruhom i maslacem dok ti Bog da pekmez”, švicarsku “Izbjegavaj one koji ne vole djecu i kruh”, kinesku “Ako imaš dvije štruce kruha, prodaj jednu i kupi ljiljan”, litvansku “Bog ti je dao zube, dat će ti i kruh”, španjolsku “Dan bez kruha traje jako dugo” i rusku poslovicu “Kruh i sol nikada se ne svađaju”. I oni su, također, bojali mandala slike jabuka, krušaka, bundeva i drugih jesenskih plodova te se počastili kiflicama, mafinima i pogačicama.

I, šećer na kraju, obožavana slobodna aktivnost – Domaćinstvo. I mali i veliki doslovce hrle u učionicu domaćinstva, u kojoj miriši na slasna jela, ali i na dom i skladnu obitelj. Voditeljice Ljubica Maceković i Ljubica Krašnjak sa svojim su društvom željnim znanja pekle palačinke te štrudlu i pitu od jabuka.

 

B. Horvat

Klikom na fotografiju uvećajte prikaz.

Knjiga recepata 6.c

              

 
Tražilica
 

Creative Learners, Tomorrow Entepreneurs

Through artistic abilities to developed basic skils

Promoting the social inclusion of our disadvantaged students

 

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Darda / Školska 9, HR-31326 Darda / os-darda.skole.hr / ured@os-darda.skole.hr
preskoči na navigaciju