2022-03-09 12:28:04

Erasmus +

VIRTUALNA MOBILNOST U SJEVERNU MAKEDONIJU

Naša škola sudjelovala je u trećoj mobilnosti u sklopu Erasmus + projekta pod nazivom  Say NO to violence and discrimination by games Reci NE nasilju i diskriminaciji kroz igre u razdoblju od 28. veljače do 4. ožujka 2022.  Treća mobilnost pod nazivom  C3  LET'S BE AGAINST VIOLENCE AND DISCRIMINATIONBudimo protiv nasilja i diskriminacije održana je, nažalost, virtualnim putem. Domaćin ove mobilnosti bila je osnovna škola  “Vasile Mitru”  iz Skoplja u Sjevernoj Makedoniji.

Uz Hrvatsku u projektu sudjeluju Sjeverna Makedonija, Rumunjska, Turska, Poljska i Latvija.

Virtualne aktivnosti odvijale su se preko Microsoft Teams platforme.

Učenici i nastavnici su tijekom pet dana sudjelovali u raznim aktivnostima: predstavljali su poznate sportaše, igrali Kahoot igre, predstavljali kulturne i prirodne  znamenitosti svojih zemalja, sudjelovali u radionicama  vezanim uz prevenciju nasilja i diskriminacije, naučili nove načine kako rješavati sukobe u razredu, iskazali svoje ideje o školi bez nasilja na Jamboard platformi,  slušali predavanja vezana uz temu nenasilja u školama te predstavili neke tradicionalne igre iz prošlosti.

Na kraju su nam domaćini pripremili virtualni obilazak Skoplja te se nadamo da ćemo ga jednom posjetiti i uživo.

U radionicama su sudjelovali učenici 4. i 7. razreda, a posebno smo ponosni na naše najmlađe sudionike koji su se posebno istaknuli u izradi filmića u Scratch programu o diskriminaciji među učenicima.

Kao hrvatskog sportaša ovaj put predstavili smo Osječanina Roberta Seligmana, gimnastičara, koji je upornošću i radom dokazao kako se trud uvijek isplati. Tradicionalna dječja igra koju smo odabrali prikazati bila je Ide maca oko tebe  koju su učenici s veseljem igrali.  Saznali smo da slične pjesmice imaju  Sjeverna Makedonija, Rumunjska (samo se pjeva o maramici) i Poljska (kod njih je lisica životinja koja obilazi krug, a ne mačka).

Mnoge igre koje su partneri predstavljali bile su nam poznate: igra školice, igra skrivača, preskakanje gume, utrka u vrećama itd.

Radujemo se što ćemo uskoro ugostiti prijatelje na mobilnosti u Hrvatskoj.

U prilogu pogledajte neke od naših uradaka, a fotografije se nalaze u Foto galeriji

 


Osnovna škola Darda