2021-09-24 08:42:38

OSMAŠI OŠ DARDA U PROJEKTU "IZLIJ VODU DA NAS NE BODU"

Kako suzbiti legla komaraca u svome dvorištu

 

Determinirali smo jajašca lupom, pogledali prezentaciju o komarcima (građa, ishrana, razmnožavanje, prijenos bolesti...), mnogo toga naučili te osvijestili kako je voda neophodna za razvoj komaraca.

Građanska znanost ili Citizen science znanstveno je istraživanje koje provode amateri volonteri. Prvi se put javlja krajem 20. stoljeća i sve više uzima maha u znanstvenim istraživanjima. Uključivanje građana u znanstvene projekte postalo je sredstvo poticanja znatiželje i boljega razumijevanja znanosti, uz istodobno pružanje dosada neviđenoga angažmana između profesionalnih znanstvenika i šire javnosti.

Sve navedeno nas je ponukalo da i mi postanemo volonteri u službi znanosti, kako bi znanstvenici na osnovi našega promatranja, zaključivanja i analize imali više podataka i samim time unaprijedili svoja znanstvena postignuća. Uključili smo se u projekt „ Izlij vodu da nas ne bodu“ Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Odjel za biologiju), gdje entomolozi prate razvoj i kretanje tigrastoga komarca. Naš je zadatak bio postaviti klopke za komarce u svome dvorištu i nakon tjedan dana izbrojiti položena jajašca te podatke unijeti u odgovarajuću aplikaciju na svome mobilnom uređaju. Na satu biologije determinirali smo jajašca lupom, pogledali prezentaciju o komarcima (građa, ishrana, razmnožavanje, prijenos bolesti...), mnogo toga naučili te osvijestili kako je voda neophodna za razvoj komaraca. Naučili smo kako sami možemo doprinijeti suzbijanu legla u svome okolišu, što je vrlo važno.

Bilo je jako zanimljivo i poučno kroz praktičan rad utvrditi neke znanstvene činjenice te koristiti IKT u nastavi. Sada kada znamo da i učenici mogu doprinijeti razvoju znanosti svojim malim doprinosom, rado ćemo se uključivati i u ostale projekte. Znanosti na usluzi!

 

 

Andreja Dorić, prof. biologije i kemije


Osnovna škola Darda