preskoči na sadržaj

Osnovna škola Darda

 > Naslovnica
Vijesti

GODINA ČITANJA 2021

Autor: Nataša Mesić Muharemi, 19. 11. 2021.

Ozvučenje poezije – koncertno čitanje Ane Brnardić i Zrinke Posavec

Ugostili smo pjesnikinje i glazbenice Anu Brnardić i Zrinku Posavac koje su nam izvodile svoju poeziju uz pratnju violine i drugih instrumenata.

OZVUČENJE POEZIJE projekt je Zrinke Posavec i Ane Brnardić u okviru programa Ministarstva kulture i medija koji potiču čitanje i razvoj čitateljske publike u kulturi u Republici Hrvatskoj za 2021. godinu.

Dardi, Vukovaru, Bilju, Đakovu i Sisku 23., 24. i 30. rujna 2021. odvija se pjesničko-glazbeni program „Ozvučenje poezije – koncertno čitanje Ane Brnardić i Zrinke Posavec“. Pjesnikinje i glazbenice Ana Brnardić i Zrinka Posavec izvest će u školama i knjižnicama i kulturnim centrima polusatni program gdje će uz glas, violinu i druge instrumente izvoditi svoju poeziju.

  

  

Multimedijalnim programom Ozvučenje poezije otvara se mogućnost doživljavanja poezije na drugačiji način. Riječ je o konceptu u kojem se spajaju glazba i poezija dviju akademskih glazbenica i pjesnikinja, a u kojem autorice istražuju veze između poezije i glazbe, između glasa koji pjeva i govori poeziju, između govorene poezije i instrumenta koji je ozvučuje. Ideja je da se ovaj inovativan pristup poeziji odvija i kroz izvedbeno-umjetnički dio i kroz razgovor s publikom o temi poezije i glazbe, te se tako potakne i doživljajni i analitički pristup poeziji kao umjetnosti.

 

Zrinka Posavec čita i izvodi pjesme iz zbirke „Pjevaj, Molly“ (HDP, Zagreb, 2020) i rukopisa „Maria Callas se baca u more“. Ana Brnardić čita i izvodi pjesme iz zbirki „Vuk i breza“ (Hena com, Zagreb, 2019) i „Postanak ptica“ (HDP, Zagreb, 2009).  Autorice nastupaju po prvi puta i kao pjesnikinje i kao glazbenice i skladateljice. Instrumenti koji se koriste u ovom performansu su glas, violina, štapići, zvono koshi, keramička ptica (okarina).

 

Pjesnikinje i glazbenice nastupit će u osnovnim školama u Dardi i Bilju, u Gradskoj knjižnici u Vukovaru i u Centru za kulturu u Đakovu.

 

Ana Brnardić pjesnikinja je, autorica pet pjesničkih zbirki, od kojih je posljednja „Vuk i breza“ (2019). Knjige poezije prevedene su joj i objavljene u Rumunjskoj, Švedskoj i Francuskoj. Uređuje knjige, piše i objavljuje književne kritike, prevodi poeziju i prozu s rumunjskog jezika, surađuje kao violinistica u različitim projektima. U njezinoj poeziji riječ je o unutarnjem doživljaju glazbe i njezine nepredočivosti. Pjesme su uređene logikom sna i bajke, pa i kad govori o svakodnevnom osobnom iskustvu. https://hrvatskodrustvopisaca.hr/index.php/hr/clanstvo/clan/ana-brnardic

 

Zrinka Posavec pjesnikinja je i glazbenica, objavila je dvije pjesničke zbirke, od kojih je nova „Pjevaj, Molly“ (2020). Objavila je tri samostalna glazbena albuma, ove godine „Pjesme o ljubavi i tijelu“, u izdanju Croatia Recordsa. U njezinoj se glazbi razvija susret klasičnog i tradicijskog. Bavi se etnomuzikologijom i vokalnom pedagogijom. U njezinoj poeziji tijelo je senzualni i glazbeni instrument, a pjesme ocrtavaju polje zemaljskog i karnalnog kao i težnju za njihovom sublimacijom. 
Tražilica
 

Creative Learners, Tomorrow Entepreneurs

Through artistic abilities to developed basic skils

Promoting the social inclusion of our disadvantaged students

 

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Darda / Školska 9, HR-31326 Darda / os-darda.skole.hr / ured@os-darda.skole.hr
preskoči na navigaciju