preskoči na sadržaj

Osnovna škola Darda

 > Naslovnica
Vijesti

U POVODU DANA PLANETA OSMAŠI DEBATIRALI O NUKLEARNOJ ENERGIJI

Autor: Nataša Mesić Muharemi, 4. 5. 2022.

Crveni tim argumentirano kaže NE!

 

Učenici su debatirali cijeli školski sat i izrazili veliko zadovoljstvo, dobar osjećaj kada mogu iznositi svoje mišljenje te želju ponoviti debatu s nekom novom temom

Povodom Dana planeta Zemlje željeli smo na malo drukčiji način progovoriti o problemima proizvodnje energije i štetnim utjecajima na okoliš. Iz biologije, kemije, geografije i fizike učenici osmih razreda uče o obnovljivim i neobnovljivim izvorima energije, o dobrim i lošim stranama svakog od njih, upotrebi, budućnosti energenata... Stoga su nastavnici Andreja Dorić i Goran Ledenčan odlučili osmašima pripremiti debatu kako bi ih upoznali s pravilima debate, iznošenjem svoga stava na osnovi argumenata koje su prikupili proučavajući zadanu literaturu.

Inače, prema definiciji, rasprava, diskusija ili debata temelji se na iznošenju misli, a kao  dokazi i potvrde mišljenja iznose se navodi / citati, dokumenti, statistički podatci, općeprihvaćene činjenice, spoznaje i vrijednosni sudovi. Debata se često pokreće oko neke postavljene teze ili tvrdnje pa se sudionici odlučuju za ili protiv, obrazlažući i argumentirajući svoje mišljenje. Naša je zadana tema za debatu bila Nuklearna energija - ZA ili PROTIV.

Nastavnik Ledenčan odabrao je učenike, podijelio im materijale koje su proučavali dva tjedna i poučio ih pravilima debate. Ulogu sudaca imali su nastavnici i učenik 8.b Marko Trusk. Učenicima je to bilo prvi put da debatiraju, ali su usvojili pravila, dobro se pripremili i zaista snagom argumenata pokušali uvjeriti protivničku ekipu da su baš oni u pravu. Bilo je zaista zanimljivo i vrlo korisno.

Pobijedio je Crveni tim koji je bio PROTIV nuklearne energije jer su imali jasnije i bolje predočene argumente. Učenici su debatirali cijeli školski sat i izrazili veliko zadovoljstvo, dobar osjećaj kada mogu iznositi svoje mišljenje te želju ponoviti debatu s nekom novom temom. Naravno da ćemo im priuštiti to zadovoljstvo. Bravo za naše osmaše, buduće građane demokratskoga društva koji znaju zauzeti stav!

 

    
Tražilica
 

Creative Learners, Tomorrow Entepreneurs

Through artistic abilities to developed basic skils

Promoting the social inclusion of our disadvantaged students

 

Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Darda / Školska 9, HR-31326 Darda / os-darda.skole.hr / ured@os-darda.skole.hr
preskoči na navigaciju